Menu

SF-Herlev

Betina Skovby, Midsommertale Præstebro Kirke

Betina Skovby, Midsommertale Præstebro Kirke

1000 tak fordi I har inviteret mig i dag.

Det er min først Båltale nogensinde. Og så i disse rammer… Hvor jeg faktisk sjældent kommer.
Jeg plejer at stå på Engen i Mørkhøj med en fadøl i hånden og snakke med en masse mennesker, som jeg kun ser denne ene gang om året. Jeg plejer at stå, som så mange andre, og skæve til himmelen om vejret mon holder, synge Midsommervisen, holde min kæreste i hånden og kigge på at bålet langsomt brænder ned.

Her burde jeg så fortælle historien om, hvorfor vi overhovedet fejrer Sankt Hans, at det er en gammel kirkelig tradition. Men det ved jeg faktisk ikke så meget om. For mig handler Sankt Hans om fællesskabet og lidt ligesom til nytåret, at skue tilbage i tiden der er gået og fremad, altså et øjebliks eftertænksomhed. 
Og så er det ikke så vigtigt for mig, at Johannes på forunderligvis blev til Hans på dansk …
Da Hjørdis inviterede mig, var det som politiker og ikke som historie eller kristendomskyndig, så jeg håber at I tilgiver mig. 
For det kunne jeg da ikke sige nej til. 

Hjørdis har konfirmeret begge mine børn og selvom vi ikke kommer i kirken så ofte, så har du og denne kirke, en særlig plads i mit og mine børns hjerter. 
Men som sagt er jeg inviteret som politiker, efter en netop overstået folketingsvalg. Og hold da ferie, hvor har jeg været træt …
Og nej, jeg blev ikke valgt – men jeg er rigere på erfaring og oplevelser og ville under ingen omstændigheder have været det foruden. Jeg har oplevet et fællesskab på tværs af politiske skel, særligt her i Herlev. Og borgere som har ønsket en forandring og som meget gerne ville fortælle om deres drømme om et liv med et større fokus på vores allesammens fælles velfærd.

Det har på mange måder været et fantastisk politisk forår og på mange måder det ”Forsømte forår”. For hvor blev det egentlig af? Kan det virkelig passe at fra i dag, allerede i dag… bliver dagene igen kortere og mindre lyse.

Og jeg nåede ikke alt det, jeg ville – men jeg nåede en masse andet. Og det må så være godt nok. For jeg har mødt så mange fantastiske mennesker med hjertet på det rette sted.
Og selvom Folkesocialister måske ikke er de allermest trofaste i den danske Folkekirke, så styrer næstekærlighed og troen på et bedre samfund for alle, også   vores ideologi.
Dette indslag skulle jo have været med Mette Qvinten fra DF og derfor havde jeg forberedt mig på en battle omkring indvandre og flygtningepolitik og andre emner, hvor vi er uenige. 
Det bliver I skånet for og I stedet for vil jeg ved denne lejlighed minde jer om det gamle ord ”Bjergsom”
Hvor mange kender egentlig det udtryk?
I den danske ordbog står der: ”God til at skaffe sig ting, penge eller lignende – god til at skrabe til sig” 
I min familie, hvor jeg hørte ordet første gang, har vi talt lidt om ordlyden:
Hvis jeg går forbi et sted, hvor der er sat storskrald ud og jeg forelsker mig i en gammel potte, er jeg bjergsom – ”jeg er godt til at skaffe ting” - Men ikke i en negativ betydning. Det er helt i tråd med min politiske opfattelse af, ikke bare at smide ting væk.
Men bisætningen ”god til at skrabe til sig” har alligevel en mere negativ ordlyd. Det får mig til at tænke over, vores seneste 4 år i dansk politik.
Så hvad er bjergsom så egentlig? 
Er det en umættelig lyst til mere?
Er det moralsk eller umoralsk?

Hvad er forskellen mellem materialisme og egoisme?
Jeg har ikke svaret, jeg ved blot at bjergsom, eller grådighed, som vel egentlig er den tætteste definition.
Den nu forrige Regering påstod, at der ikke er råd til velfærd.
Der er ikke råd til pædagoger nok i vores daginstitutioner.
Der er ikke råd til ordentlig og værdig pleje for vores ældre.

At pårørende til børn med handicap må kæmpe for selv de mest basale hjælpemidler, tabt arbejdsfortjeneste, for det er der tilsyneladende heller ikke råd til.
Der er heller ikke råd til at overholde vores FN ansvar og tage imod kvoteflygtninge, de allermest sårbare flygtninge.
Der er heller ikke råd til grøn teknologi, så vi kan forbedre vores miljø og sundhed og forhindre katastrofale klimaforandringer.
Alt sammen fordi vi bliver flere børn, flere ældre, flere der bliver født for tidligt med deraf følger, flere der udvikler psykiske sygdomme og jeg kunne blive ved. Det er i hvert tilfælde den retorik vi har lært de sidste 4 år.

MEN DET ER OGSÅ FORDI, DEN DAVÆRENDE REGERING GAV 23 MIA I SKATTELETTELSER - TIL DEM DER ALLEREDE HAR MERE END RIGELIGT! 
Penge som kunne være kommet fællesskabet til gode - os alle sammen til gode.
Det er bjergsomhed i negativ betydning – det er grådighed og en politik som forhåbentlig bliver vendt med den kommende regering.
Min valgkamp har handlet rigtig meget om fællesskabet og om ikke at være grådig. Om Ikke at skrabe til sig for egen vindings skyld, men tænke i fællesskaber.   
For alle mennesker har brug for et fællesskab. Nogle mødes her i kirken, nogle mødes lige bagved i B73, nogle mødes i politiske fællesskaber, nogle mødes i strikkeklubber og faglige klubber.
Fordi fællesskab er vigtigt for alle mennesker.
Så husk at pleje fællesskabet, for så er det der altid – når og hvis du har brug for det. 
I den sammenhæng du har brug for det i. 

Når fællesskabet finder sammen, så løser vi opgaver og udfordringer. Vi løfter i flok.
Vi kan ikke løfte hele verden sammen, men vi kan løfte den opgave, som vi er sammen om. 

Tak fordi jeg måtte være en del af jeres fællesskab i aften.

Betina Skovby, Folketingskandidat for SF
Fatningen 4, 2730 Herlev